La Menorca de las grandes profundidades marinas / La Menorca de les grans profunditats marines

Domingo 7 de mayo. Sa Mesquida (Maó)

El 2017 és un any ben especial pel que fa a la promoció i divulgació del patrimoni geològic menorquí. Al mes de juny la nostra illa acollirà la XII Reunió Nacional de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Sociedad Geológica de España, el principal fòrum de difusió d‟aquesta matèria a Espanya. Lògicament, davant aquest important esdeveniment no podíem faltar a la nostra cita anual per entendre, veure i gaudir amb “ulls geològics” un magnífic nou paisatge de Menorca.

La sisena edició del Geolodia a Menorca es celebrarà a Sa Mesquida, un fantàstic indret per descobrir les característiques de les roques del Paleozoic de Menorca, probablement un dels elements més valuosos de la geologia insular.

Necesaria inscripción previa.

La majoria de fons oceànics presenten una disposició comuna que s‟ha mantingut al llarg de la història de la Terra i que presenta les següents parts:

  • La plataforma continental: En contacte amb el continent correspon a la part coberta per mars relativament somers, fins a una profunditat mitjana de 200 m i amb relleus suaus.
  • El talús continental: Àrea prèvia a l‟oceà profund, és un gran esglaó que uneix aquest amb la plataforma continental. Es caracteritza per una forta pendent i per presentar unes grans valls que anomenem canons submarins que freqüentment estan relacionats amb rius, com si es tractés de la seva prolongació mar endins.
  • Planes abissals: Zones del fons oceànic corresponents a unes de les regions menys explorades de la Terra. Les planes abissals cobreixen aproximadament un 40% del fons oceànic i arriben a profunditats d‟entre 2.200 i 5.500 m.
Share this Page