El Figaró – Cingles de Bertí: un recorregut pels temps geològics

Activitat gratuïta que requereix pre-inscripció online (anar a pestanya d’inscripcions).

Dissabte 11 de maig. El Figaró – Montmany

Punt de trobada i hora: Estació de tren del Figaró a les 9:30

L’organització lliurarà una guia impresa de l’excursió a tots els inscrits.

Anirem caminant des de l’Estació de tren tot fent parades geològiques. El recorregut és d’uns 7 km i combina carretera fins Montmany i camins i corriols fins al peu del cingle. Es recomana portar calçat adequat per caminar per la muntanya. També haureu de dur una motxilla o bossa còmoda de transportar amb el dinar (tipus entrepà o picnic) i beguda.

La tornada serà seguint el mateix recorregut i arribarem al mateix punt (Estació de tren del Figaró) cap a les 5 o quarts de 6 de la tarda. S’intentarà facilitar la baixada des de Montmany fins al Figaró amb vehicle per les persones que ho necessitin.

Elena Druguet y Jordi Carreras

geolodiafigaro@gmail.com

Universitat Autónoma de Barcelona

Ajuntament de Figaró-Montmany

Podrem observar la superposició de dues grans unitats geològiques:

  1. El sòcol, constituït per un conjunt de roques paleozoiques afectades per la tectònica, metamorfisme i magmatisme de l’orogènia varisca que es produí durant el Carbonífer i que va donar lloc a la serralada Varisca que s’estenia a través d’Europa.
  2. La cobertora sedimentària, que en aquest indret es divideix en dues seqüències: una seqüència inferior d’edat triàsica, anterior a l’orogènia alpina, i una altra seqüència d’edat cenozoica, formada per roques dipositades durant i després de l’orogènia alpina.

L’itinerari comença al Figaró, on afloren els materials més antics (Paleozoic), fins a Puig Ciró als cingles de Bertí, formats pels estrats més recents observats a l’itinerari (Eocè). Les diferents parades del recorregut s’agrupen en 4 grups que corresponen a les principals unitats geològiques de més antigues a més recents.

Caminarem des d’El Figaró fins a Montmany per la carretera BV-1489 i, a partir de Montmany, pujarem per un corriol que passa pel Coll d’en Tripeta (veure mapa a la contraportada).

Share this Page